Barbarella Design Studio

New Wharf Place Case Study

banner1111.jpg

New Wharf Place

brief:

  • to design a multifunctional development in historical town centre of Tonbridge

  • to articulate the development as a multi-levelled building to create a logical and visually pleasant connection between pedestrian Riverside area and urban Town centre

  • to create an attractive and vibrant corner of River Walk and New Wharf road, specifically focusing on providing scenic view over and from the Castle

site location and highstreet retails.jpg

Successfully submitted pre-application for multifunctional development in historical town centre of Tonbridge, Kent. The proposed scheme is for the erection of one 4 storey building, comprising:

  • 48 residential units

  • 1200 sq.m. commercial floorspace

  • car park and parking for bicycles

  • 1800 sq.m. of landscaped communal amenity areas.

Context:

  • conservation area

  • historical town centre

  • flood zone 3

  • existing residential development sensitive to light and privacy loss

Screen Shot 2019-03-11 at 16.38.06.png
site location on tonebridge map.jpg
  • new active street frontages with retail and cafe spaces on River Walk

  • new green areas over three levels of terraces  

  • high quality standard of accommodation arranged largely as dual aspect with no single aspect north facing dwellings.

  • no loss of light and privacy to existing residential and commercial developments by implementing terraces on both side of the new development.

  • visually improved the main facade facing High Street, integrated with surrounding buildings.  

New Wharf Place4.jpg
New Wharf Place3.jpg